Zapraszamy na zawsze na czasie szybką i smaczną szarlotkę na niedzielny deser
- 1kg jabłek
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
Przygotuj na ciasto:
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 1 szklanka mielonych migdałów
- ¼ szklanki cukru
- 50g masła
Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki( małe naczynie do zapiekania) wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal