Pyszna Szarlotka

Zapraszamy na  zawsze na czasie szybką i smaczną szarlotkę na niedzielny deser

Przygotuj na masę jabłeczną:

  • 1kg jabłek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła

Przygotuj na ciasto:

  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • ¼ szklanki cukru
  • 50g masła

Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć  na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki( małe naczynie do zapiekania) wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal

* przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, ciasta, desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.