Kto z nas nie lubi sernika? To wyśmienite ciasto a dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest wilgotny i kremowy, choć nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukować ilość zwykle dodawanego do sernika cukru.
- 800 g twarogu śmietankowego (4 procent tłuszczu)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- jedna laska wanilii
Zaczynamy pieczenie
Rozkrój laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do twarogu. Dodaj cukier i zmiksuj. Stale miksując dodawaj kolejno po jednym jajku. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej do niej masę serową.
Formę wypełnioną ciastem przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany, postaw w nim na głębokiej blaszce formę z sernikiem. Na blachę wlej wrzątek, zamknij piekarnik i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, pozostaw ciasto jeszcze na 15 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika ale nie wyjmując go z formy dopóki nie wystygnie.
Gdy jest już chłodny, wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj zimny.
Porcja tradycyjnego sernika ma 350 kcal nasza wersja 150 kcal