CHIPSY WARZYWNE

Zapraszamy na Chipsy warzywne z domową guacamole! Kto z na nie lubi chrupiących aromatycznych chipsów? Ale jak wszyscy wiemy chipsy nie są zdrowe i ich nadmiar powoduje problem z utrzymaniem wagi, a zjeść ich przed telewizorem można bardzo dużo ale jest na to rada! Zróbmy zdrowe aromatyczne chipsy sami.

Przygotuj poniższe składniki:

chipsy:

  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cynamonu
  • sól

guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  chilli
  • garść liści kolendry
  • sok z ¼ limonki
  • sól

Warzywa należy pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.

Spróbuj koniecznie i życzymy smacznego  
Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.

*Przepis przygotowany na podstawie rewolucje na talerzu
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „CHIPSY WARZYWNE

  1. oliwek pisze:

    dobre! zapisuję:)
    jestem niewolnikiem czipsów, więc z chęcią przerzucę się na ich zdrową wersję 🙂

Dodaj komentarz