PIEROGI PIECZONE Z BOCZNIAKAMI

Pierogi to nasza duma narodowa i popisowe świąteczne danie. Nie zawsze mamy jednak czas, żeby je przygotować. Zobacz jak wprowadzić do swojej kuchni trochę oryginalności i jak przygotować pierogi zdrowe i nietuczące. Podaje Wam przepis na rewelacyjne Pieczone Pierożki z boczniakami z sosem

Przygotuj na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ok. 1 szklanki ciepłego mleka
  • 10g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Przygotuj na farsz:

  • 250g boczniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Przygotuj na sos:

  • 1 jogurt nisko tłuszczowy
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz

Zaczynamy gotowanie.

Należy drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.

Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal

* Przygotowano na podstawie „rewolucje na talerzu”
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz