PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Sprawdź nasz przepis i zaoszczędź zbędne kalorie

Przygotuj na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści świeżego majeranku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Przygotuj na sos:

  • 1 jogurt  niskotłuszczowy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal. 

*przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.