Ciasto czekoladowe

Kto z nas nie lubi ciast? Czy można jeść słodkie i zdrowe ciasta a przy tym pozostać szczupłą? To  jest to możliwe.
Jedzenie ciast to przyjemność i często jest sposobem na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia.
Zapraszamy na prawdziwą ucztę dla zmysłów-czekoladowe ciasto które w połączeniu z miodem i sokiem z pomarańczy jest receptą na lepsze samopoczucie

Przygotuj na ciasto:

  • 3 tabliczki czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 6 jaj
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
  • szczypta soli

Przygotuj na polewę:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml sherry

Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

Porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal

*przygotowano na podstawie Rewolucja na talerzu
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, ciasta, desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Ciasto czekoladowe

  1. Pingback: Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? | Centrum Promocji Wellness

Możliwość komentowania jest wyłączona.