Kto z nas nie lubi ciast? Czy można jeść słodkie i zdrowe ciasta a przy tym pozostać szczupłą? To jest to możliwe.
Jedzenie ciast to przyjemność i często jest sposobem na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia.
Zapraszamy na prawdziwą ucztę dla zmysłów-czekoladowe ciasto które w połączeniu z miodem i sokiem z pomarańczy jest receptą na lepsze samopoczucie
- 3 tabliczki czekolady
- 2 łyżki miodu
- 6 jaj
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
- szczypta soli
Przygotuj na polewę:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 50 ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.
Porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal
Pingback: Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? | Centrum Promocji Wellness