Polecamy oryginalną zupę pomidorową z jarzynami, która wprowadzi urozmaicenie i nowe smaki w Twojej diecie to sama esencja zdrowia, w której zagości ser kozi. Popularne warzywa zostaną wzbogacone o seler naciowy i botwinę. Będzie kolorowo, smacznie, a nawet odrobinę pikantnie dzięki papryczce chilli.
Przygotuj poniższe składniki, zobacz jak będzie smacznie i kolorowo:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 słodkie marchewki
- 1 kawałek selera naciowego
- 1 garść szpinaku
- 1 pęczek botwinki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100g fasolki szparagowej
- 1 mały ziemniak
- 1 puszka białej fasoli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gałązka rozmarynu
- 1 papryczka chilli
- sok z jednej cytryny
- 2 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki koziego sera
- sól i pieprz
Zaczynamy gotowanie
Kroimy marchewkę, cukinie, cebulę, ziemniaka, selera naciowego i fasolkę. Siekamy drobno szpinak i botwinę. Na oliwę wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Podsmażyć chwilę. Dodać posiekany rozmaryn i posiekane chilli. Zalej bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodaj cukinię, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolę z puszki i pomidory, drobno posiekaną botwinę i szpinak. Dopraw listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut aż pomidory całkiem się rozpadną. Podawaj posypaną chudym kozim serem.
Tradycyjna porcja zupy pomidorowej 225 kcal, nasza wersja tylko 120 kcal.