ZUPA POMIDOROWA Z JARZYNAMI

Polecamy oryginalną zupę pomidorową z jarzynami, która wprowadzi urozmaicenie i nowe smaki w Twojej diecie to sama esencja zdrowia, w której zagości ser kozi. Popularne warzywa zostaną wzbogacone o seler naciowy i botwinę. Będzie kolorowo, smacznie, a nawet odrobinę pikantnie dzięki papryczce chilli.

Przygotuj poniższe składniki, zobacz jak będzie smacznie i kolorowo:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 słodkie marchewki
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 1 garść szpinaku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g  fasolki szparagowej
  • 1 mały ziemniak
  • 1 puszka białej fasoli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 papryczka chilli
  • sok z jednej cytryny
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki koziego sera
  • sól i pieprz

Zaczynamy gotowanie
Kroimy marchewkę, cukinie, cebulę, ziemniaka, selera naciowego i fasolkę. Siekamy drobno szpinak i botwinę.  Na oliwę wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę, selera i fasolkę szparagową. Podsmażyć chwilę. Dodać posiekany rozmaryn i posiekane chilli. Zalej bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodaj cukinię, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolę z puszki i pomidory, drobno  posiekaną botwinę i szpinak. Dopraw listkami tymianku, solą i pieprzem, gotować jeszcze ok. 10-15 minut aż pomidory całkiem się rozpadną. Podawaj posypaną chudym kozim serem.
Tradycyjna porcja zupy pomidorowej 225 kcal, nasza wersja tylko 120 kcal.

* Przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje, Zupy i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz