ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PIECZONEJ PAPRYKI

Warto naszą dietę urozmaicić zdrowymi  sezonowymi warzywami. Każdy z nas lubi różne przystawki! Warto poeksperymentować i przygotować warzywne smaczne roladki, które idealnie nadają się również na smaczną kolację

Przygotuj kilka składników:

  • 1 bakłażan
  • 2 pieczone papryki
  • 1 opakowanie greckiej fety
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 6 gałązek tymianku
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Zaczynamy gotowanie

Bakłażana pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Posolić i poczekać aż puści sok. Następnie opłukać i wysuszyć. Piec przez około 20 – 25 minut w 180 stopniach. Paprykę piec w 180 stopniach przez około 40 minut aż sczernieje jej skórka. Z papryki zdjąć skórkę i podzielić na 4 części. Na upieczone plastry bakłażana i papryki nakładać plasterki fety. Posypać drobno posiekanymi orzechami, liśćmi tymianku i pieprzem. Nie solimy ponieważ feta jest słona. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.

Życzymy smacznego
Porcja tradycyjnych koreczków z serem i szynką ma 240 kcal, naszych roladek 124 kcal.

* Przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu

 

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania na kolacje, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz