Warto naszą dietę urozmaicić zdrowymi sezonowymi warzywami. Każdy z nas lubi różne przystawki! Warto poeksperymentować i przygotować warzywne smaczne roladki, które idealnie nadają się również na smaczną kolację
- 1 bakłażan
- 2 pieczone papryki
- 1 opakowanie greckiej fety
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 6 gałązek tymianku
- sok z ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz
Zaczynamy gotowanie
Bakłażana pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Posolić i poczekać aż puści sok. Następnie opłukać i wysuszyć. Piec przez około 20 – 25 minut w 180 stopniach. Paprykę piec w 180 stopniach przez około 40 minut aż sczernieje jej skórka. Z papryki zdjąć skórkę i podzielić na 4 części. Na upieczone plastry bakłażana i papryki nakładać plasterki fety. Posypać drobno posiekanymi orzechami, liśćmi tymianku i pieprzem. Nie solimy ponieważ feta jest słona. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.
Życzymy smacznego
Porcja tradycyjnych koreczków z serem i szynką ma 240 kcal, naszych roladek 124 kcal.
* Przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu