SŁODKIE BUŁECZKI ORKISZOWE

Masz może ochotę na słodką i kaloryczną drożdżówkę? Jest na to rada Słodkie bułeczki orkiszowe!

Prawie przyjemność bez poczucia winy:) Wiesz, że Mąka orkiszowa to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale również wartości odżywcze

PRZYGOTUJ:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 kubek fig, daktyli, moreli, śliwek

Zapraszam do pieczenia słodkich bułeczek orkiszowych

Kroimy owoce. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolej szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je  ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC.

Tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130

*przygotowano na podstawie rewolucje na talerzu 
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, desery, Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz