Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. A potrawy z jajkami w roli głównej to obowiązkowa pozycja każdego świątecznego stołu.
Zobacz ciekawe pomysły na dania z jajek., których przygotowanie zajmie kilkanaście minut
Jajka nadziewane kremem łososiowym
- 6 jajek kurzych, ugotowanych na twardo
- 125 g kremowego serka do kanapek
- 2 plastry wędzonego łososia (ok. 50 g), drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego, drobnego szczypiorku
- sól, pieprz
- koperek, do dekoracji
Zabieramy się do pracy
Jajka poprzekrawaj na pół, delikatnie wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do miseczki, dodaj łososia i twarożek. Zmiksuj blenderem na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypiorek i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Do każdego białka, w miejsce po żółtku, włóż porcję kremu łososiowego. Udekoruj koperkiem, układaj jajka na półmisku.
RADA: do masy łososiowej możesz dodać ¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny
Jaja po szkocku – ciekawy przepis
- 10 jajek
- 1 cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- 10 dag tartej bułki
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki mąki do panierowania
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Zabieramy się do przygotowania
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
*Na podstawie Miesiecznik kuchnia
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 cebule
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Zabieramy się do przygotowania
Obierz ziemniaki i jajka, pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.