POTRAWY Z JAJEK NA WIELKANOC

Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. A potrawy z jajkami w roli głównej to obowiązkowa pozycja każdego świątecznego stołu.

Zobacz ciekawe pomysły na dania z jajek., których przygotowanie zajmie kilkanaście minut

 Jajka nadziewane kremem łososiowym

Przygotuj składniki:

  • 6 jajek kurzych, ugotowanych na twardo
  • 125 g kremowego serka do kanapek
  • 2 plastry wędzonego łososia (ok. 50 g), drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanego, drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • koperek, do dekoracji

Zabieramy się do pracy

Jajka poprzekrawaj na pół, delikatnie wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do miseczki, dodaj łososia i twarożek. Zmiksuj blenderem na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypiorek i wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Do każdego białka, w miejsce po żółtku, włóż porcję kremu łososiowego. Udekoruj koperkiem, układaj jajka na półmisku.

RADA: do masy łososiowej możesz dodać ¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny

Jaja po szkocku – ciekawy przepis

Przygotuj składniki:

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 10 dag tartej bułki
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki mąki do panierowania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Zabieramy się do przygotowania

Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.

*Na podstawie Miesiecznik kuchnia

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem

Przygotuj składniki:

  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Zabieramy się do przygotowania

Obierz ziemniaki i jajka, pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO !

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje, Przekąski, śniadania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz