MIELONE Z UDŹCA INDYKA

Czy wiesz, że mięso indyka jest bogate w związki mineralne, witaminy i  jest bardzo chude? 

Z piersi indyka możemy wydobyć smak cielęciny, z ciemnego mięsa udek przeprawionych jałowcem można przygotować potrawę przypominającą dziczyznę, a z ciemnego i tłustego mięsa szyi – wieprzowinę. Pierś indyka – bez skóry – jest najchudszym mięsem więc warto to wykorzystać

 PRZYGOTUJ:

  • 200g udźca z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek lubczyku
  • 1 małe jajko
  • oliwa
  • 1 burak
  • 1 ziemniak
  • 200g twarożku kremowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • cytryna
  • sól, pieprz

Czas na gotowanie mielonych z udźca z indyka  

Umyte warzywa (ziemniaki i buraki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Posiekać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i lubczyk, wsypać do mielonego mięsa. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, kłaść je na wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok.30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z nimi przez 20 minut.

Zrobić twarożek: posiekać szczypiorek, połączyć z serkiem, skórką z cytryny i przyprawami. Twarożek podawać z gotowymi kotletami i warzywami.

Tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 390 kcal

*przygotowano na podstawie rewolucje na talerzu 
Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

1 odpowiedź na MIELONE Z UDŹCA INDYKA

  1. rejsy grecja pisze:

    szałowe 🙂 Pozdrawiam Serdecznie Polecam ten wpis

Dodaj komentarz