Czy wiesz, że mięso indyka jest bogate w związki mineralne, witaminy i jest bardzo chude?
Z piersi indyka możemy wydobyć smak cielęciny, z ciemnego mięsa udek przeprawionych jałowcem można przygotować potrawę przypominającą dziczyznę, a z ciemnego i tłustego mięsa szyi – wieprzowinę. Pierś indyka – bez skóry – jest najchudszym mięsem więc warto to wykorzystać
PRZYGOTUJ:
- 200g udźca z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek lubczyku
- 1 małe jajko
- oliwa
- 1 burak
- 1 ziemniak
- 200g twarożku kremowego
- pół pęczka szczypiorku
- cytryna
- sól, pieprz
Czas na gotowanie mielonych z udźca z indyka
Umyte warzywa (ziemniaki i buraki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Posiekać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i lubczyk, wsypać do mielonego mięsa. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, kłaść je na wysmarowanej oliwą kratce. Wstawić do piekarnika po ok.30 minutach pieczenia warzyw i piec dalej z nimi przez 20 minut.
Zrobić twarożek: posiekać szczypiorek, połączyć z serkiem, skórką z cytryny i przyprawami. Twarożek podawać z gotowymi kotletami i warzywami.
Tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 390 kcal
szałowe 🙂 Pozdrawiam Serdecznie Polecam ten wpis