Co powiesz na aromatyczny Gulasz z Bobu? Idealne danie dla osób, które potrzebują sporo białka w swojej diecie.
Gulasz z Bobu, który można potraktować jako zbilansowany posiłek. Dodatkowo takie danie może być robione przez cały rok, z wykorzystaniem również mrożonych warzyw. Świeże liście mięty dodadzą świeżości i aromatu.
- ½ kg np. bobu mrożonego
- ¼ kg zielonego groszku
- ½ kg świeżych liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści mięty
- sól i pieprz
- 150 g długo dojrzewającej szynki
- oliwa z oliwek
Zabieramy się za gotowanie
Bób przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Obrany Groszek wrzuć na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodaj grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodaj bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba. życzymy smacznego
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.