Kto z nas nie lubi tradycyjnej pomidorówki? Dzisiaj mamy prosty przepis na pożywną i smaczną zupę pomidorową, która trzyma kalorie pod kontrolą
CZAS NA LEKKĄ ZUPE POMIDOROWĄ
- ½ kg pomidorów
- 2 udka kurczaka bez skóry
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- 1 torebka ryżu brązowego
No to gotujemy
Zdejmij koniecznie skórę z udek, warzywa obierz. Do garnka z zimną wodą włóż mięso, warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i podprażoną na ogniu cebulę. Gotować ok. 1h. Pomidory sparz, wrzucić do blendera, posolić, popieprzyć i dodać jedną marchewkę teraz czas na miksowanie. Z ugotowanego wywaru wyjmij mięso i warzywa, dodaj domowy przecier pomidorowy. Podawaj z łyżką jogurtu i brązowym ryżem.
Porcja tradycyjnej zupy pomidorowej ma 225 kcal, nasza wersja 182 kcal.