WIELKANOCNE BABKI

 Zobacz nasze propozycje wielkanocnych bab i babek, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

 Babka ucierana z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe (3.2 dag)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Do wysmarowania formy:

  • 2 łyżki masła

 Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową.

*Przepis na podstawie Nowa Kuchnia Polska

Babka czekoladowo-bakaliowa

 Składniki:

  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 15 dag masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 40 ml brandy
  • 2 łyżki stopionego masła do posmarowania baby
  • 5 dag wiórków kokosowych do dekoracji

Umyj jajka, białka wbij do głębokiego, koniecznie wytartego do sucha naczynia. Naczynie z białkami wstaw do lodówki. Na suchej tarce do jarzyn utrzyj schłodzoną czekoladę. Obrane ze skórki migdały drobno posiekaj z włoskimi orzechami. Orzechy laskowe zmiel, najlepiej w specjalnej maszynce.
W sporym naczyniu utrzyj mikserem masło z połową cukru pudru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli dodawaj żółtka. W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej tę mieszaninę do drugiej miski. Z białek ubij bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami wsypuj pozostały cukier puder. Powoli, cały czas mieszając, dodawaj do masy maślano-żółtkowej mąkę z ingrediencjami. Następnie wsyp startą czekoladę i zmielone orzechy laskowe i znów dokładnie wymieszaj.
Na wierzch przygotowanej masy czekoladowo-orzechowej wyłóż połowę piany z białek, wlej alkohol i wszystko delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj. Nie spiesz się przy tym za bardzo, żeby piana ‚nie siadła’. Na końcu wsyp, cały czas mieszając, posiekane migdały i orzechy włoskie. Dodaj jeszcze resztę piany i uważnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką, żeby piana dobrze połączyła się z całą masą.

Formę do pieczenia bab – najlepiej z kominkiem – posmaruj masłem, oprósz mąką i napełnij ciastem – powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 50 minut. Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed wyjęciem koniecznie wbij w środek obręczy ciasta patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, babka jest upieczona, a jeśli wilgotny, trzeba ją jeszcze chwilę trzymać w gorącym piekarniku.

Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z formy, ustaw na tacy lub dużym talerzu wyścielonym pergaminem. Następnie, używając kuchennego pędzelka, posmaruj wierzch i boki baby stopionym letnim masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Jeśli nie odpowiada ci smak kokosu, możesz po prostu oprószyć swoją babę cukrem pudrem, najlepiej przez sitko.

*Przepis na podstawie: Poradnik Domowy

ŻYCZYMY SAMYCH SŁODKICH CHWIL PRZY STOLE

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, desery i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz