TRADYCYJNY KURCZAK PIECZONY

 
Kolejny fajny i prosty przepis to Tradycyjny Kurczak, zobacz jak może smakować przygotowany wg. naszego przepisu.

Kurczak jest mięsem lubianym, a co ważniejsze chudym i zdrowym. Najczęściej jednak ląduję na naszych talerzach, jako smażony kotlet w panierce. A szkoda! Ma w sobie tyle pełnowartościowego białka, że często nazywany jest mięsem fitness. Jak zatem przyrządzać kurczaka, żeby uniknąć kalorycznej panierki? Diabeł tkwi w szczegółach!

Przygotuj:

  • 1 cały świeży kurczak
  • 2 garści świeżej szałwii
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 2 sparzone cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Zabieramy się za gotowanie:

Kurczaka dokładnie umyć, posolić i popieprzyć w środku. W moździerzu przygotować pastę z posiekanych liści szałwii, 4 posiekanych ząbków czosnku, posiekanych listków z 2 gałązek rozmarynu, pieprzu, otartej skórki cytrynowej i 2 łyżek oliwy. Od góry naciąć skórę kurczaka w jednym miejscu i oddzielić ją od mięsa. Natrzeć marynatą mięso pod skórą, a w środku mięso posolić. Odstawić na min. 3h, żeby kurczak dobrze się zamarynował. Cytryny pokroić na ćwiartki, włożyć do środka kurczaka, razem z resztą ząbków czosnku i rozmarynem. Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 45 minut. Po tym czasie rozciąć torebkę od góry i piec jeszcze 10 minut.

Palce lizać! Sprawdź koniecznie i zobacz ile kalorii zaoszczędzisz na jednej porcji
Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 250 kcal.

* Przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz