Kto z nas nie ma chwili słabości na słodkości. Co powiesz na pyszne Sernikowe Babeczki bez wyrzutów sumienia?
- 400g twarożku śmietankowego 4% light
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Przygotuj na truskawkowy sos:
- 200g truskawek
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Twarożek odsączyć na sitku z nadmiaru serwatki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek zmiksować z cukrem i ziarnami wanilii. Masę serową wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Foremki na babeczki posmarować olejem rzepakowym i wypełnić masą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim babeczki jeszcze przez 10 minut.
Zrobić sos. Truskawki wrzucić do rondla. Dodać cukier, sherry i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące babeczki podawać z ciepłym sosem truskawkowym.
Tradycyjna porcja sernika 574 kcal, nasza wersja 113 kcal