SCHAB W PISTACJACH Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Kto z nas nie lubi kotletów schabowych? Ale jeżeli przejadły ci się tradycyjne schabowe możesz spróbować przygotować schab trochę inaczej

Przygotuj na kotlety schabowe:

  • 2 kotlety schabowe
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 białko
  • garść utłuczonych pistacji
  • sól i pieprz

Przygotuj na surówkę:

  • 4 słodkie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Czas na gotowanie
Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włożyć do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, wycisnąć czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę, dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.
Porcja tradycyjnego kotleta schabowego  920 kcal, naszej wersji 380 kcal

Przygotowano na podstawie”rewolucja na talerzu”

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.