ROSÓŁ Z PULPECIKAMI

Dzisiaj coś tradycyjnego inaczej:) Kto nie lubi zjeść ciepłego rosołu? Tym razem będzie on smaczny i niskokaloryczny a do tego sycący

Przygotuj na wywar:

  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • natka lubczyku
  • listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Przygotuj na pulpeciki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (drobno mielona)
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • ¼  pęczka mięty
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 mała cebula dymka
  • sól, pieprz
  • białko z małego jajka

Czas na przygotowanie:

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedzić. Posiekać natkę pietruszki, miętę i dymkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Do zmielonej piersi z kurczaka dodać zioła, dymkę, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Oddzielić białko, dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Następnie uformować z niej kulki, które należy wrzucać do wrzącego rosołu i gotować przez 15 minut.
Porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 140 kcal

Przygotowano na podstawie „rewolucja na talerzu”

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Zupy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.