SZYBKIE MIELONE Z PIERSI KURCZAKA

Znudziły Ci się tradycyjne piersi z kurczaka? Mamy pomysł na SZYBKIE MIELONE Z PIERSI KURCZAKA wraz z sałatką idealne na obiad

Przygotuj na kotlety:

  • 2 Piersi z kurczaka
  • skórka z 1 jednej limonki
  • sok z połowy limonki
  • imbir ok. 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • białko z jajka
  • sól, pieprz

Przygotuj na sałatę:

  • 2 garści roszponki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • garść kiełków lucerny
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie
Zetrzeć na tarce imbir i skórkę z limonki. Pierś przekroić na kilka części. Do malaksera wrzucić mięso, przyprawy, czosnek, białko, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować. Z gotowej masy formować pulpeciki i układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na parze 20 minut.
W misce przygotować dressing do sałaty: miód wymieszać z sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem i oliwą, roztrzepać. Dodać liście sałat i kiełki, wymieszać. Uprażyć pestki dyni. Kotlety i sałatę podawać z ugotowaną kaszą gryczaną. Całość posypać pestkami.
Tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 300 kcal

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.