GRILLOWANE KROKIETY Z WARZYWAMI

Kto z nas nie lubi krokietów? Są sycące , smaczne i po prostu polskie ale dziś proponujemy pewną odmianę i zamiast tradycyjnych farszów polecamy spróbować farsz warzywny, oszczędzisz ponad 200 kcal.   

Zapraszam na Grillowane Krokiety z Warzywami

 Przygotuj na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 białko z jajka
  • ½ szklanki chudego mleka
  • ½ szklanki gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Przygotuj na farsz:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • ½ bakłażana
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
  • sok z ½ limonki
  • oliwa, kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • 100g bryndzy
  • roszponka

Zabieramy się za usmażenie naleśników. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Robimy marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.

Tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal

pozostaje życzyć SMACZNEGO

*Przygotowano na podstawie rewolucje na talerzu

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Dania na kolacje, Przekąski i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz