Kto z nas nie lubi krokietów? Są sycące , smaczne i po prostu polskie ale dziś proponujemy pewną odmianę i zamiast tradycyjnych farszów polecamy spróbować farsz warzywny, oszczędzisz ponad 200 kcal.
Zapraszam na Grillowane Krokiety z Warzywami
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 białko z jajka
- ½ szklanki chudego mleka
- ½ szklanki gazowanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
Przygotuj na farsz:
- 1 mała czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- ½ bakłażana
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
- sok z ½ limonki
- oliwa, kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- 100g bryndzy
- roszponka
Zabieramy się za usmażenie naleśników. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Robimy marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.
Tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal
pozostaje życzyć SMACZNEGO