Dla osób przepadających za ciastem mamy dziś prostą, smaczną i niskokaloryczną wersje ciasta drożdżowego z owocami na każdą okazję. Zapraszam Cię na CIASTO drożdżowe z owocami
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 300 g przesianej pszennej mąki z pełnego przemiału
- 100 g przesianej pszennej mąki typ 500
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1 banan
- 10 namoczonych moreli
- 150 g jagód
Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej rzepakowy i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i namoczone morele. Dodać do ciasta i ponownie dobrze wyrobić. Wsypać jagody i zagnieść delikatnie. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1h.
Porcja tradycyjnego ciasta 350 kcal, naszej wersji 250 kcal
Napisz jak Ci smakowało