CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH

Czy wiesz, że rocznie zjadamy 100 kilogramów chleba na osobę? Mamy fajny przepis dla osób, którym trudno rozstać się ze smakiem tradycyjnego chleba. Sprawdź koniecznie jak smakuje swój chleb…

Zapraszamy na Chleb razowy na drożdżach

Przygotuj:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
  • 1 szklanka mąki pszennej  500
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli

Zabieramy się do pieczenia!

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70

* przygotowano na podstawie rewolucje na talerzu

 

Be Sociable, Share!
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania na kolacje, Przekąski i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.